Instagram hesabım çalındı ne yapılır?

Sosyal medya kullanımı günümüz şartlarında gözle görülür bir şekilde arttırmıştır. Teknoloji olarak dünyada sosyal medya platformları ciddi bir ilerleme kat etmiştir. İnsanlar ise vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu popüler sosyal medya uygulamalarında zamanını geçirmektedirler.

Ancak bir çok kişi için bu vakit geçirme durumları riskli olabilir. Sosyal medya hesaplarınızda kişisel bilgiler ve fotoğrafların yanı sıra özel dm konuşmalarınızda yer almaktadır. Tüm güvenlik önlemlerine rağmen insanların hesaplarının çalınması söz konusu olabilir. Bu durum karşısında bir çok hukuki sorunu beraberinde getirmektedir.

Sosyal Medya hesabınızın çalınması kanunen bilişim suçudur. Bilgisayarınıza, Telefonuna virüs bulaştırarak, Hesap şifreniz kırılarak veya aldatma özel dm mesajı gönderilerek hesaplar çalınmaktadır. Sosyal Medya hesaplarının yanı sıra mail hesabınızın çalınması, şifresini değiştirmek ve kullanmak gibi durumlar hukukumuzca yasaklanmıştır, bu gibi durumların yaşanması durumunda çalan kişi suç işlemiş olacaktır.

Hesabı çalınan kişinin fotoğraflarını farklı profillerde kullanmak Özel Hayatın Gizliliğini İhlal etmektedir ve bu bir suçtur. İnternet yoluyla başkalarına ait görüntüleri, videoları veya yazışmaları internet ortamında ifşa edilmesi özel hayatın gizliliğini ihlal suçu barındırır bu suçu işleyenlere ise 2 ila 5 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır.

Hesabın çalınması durumunda ne yapılabilir ?

İlk olarak hesabınızın çalındığı anda Erişim yapmış olduğunuz cihazdan oturum açmayı deneyebilirsiniz. Oturum açma başarısız olduğu zaman ise aynı cihazdan şifremi unuttum diyerek şifrenizi mail adresinize veya telefon numarasına gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Peki bunların hiç birine erişim yoksa kullandığınız sosyal medya platformunun yardım merkezini ziyaret etmeniz gerekmektedir.

Yardım merkezinin yönlendirmeleriyle hesabınızı tamamen sildirebilir veya hesabınızı geri alabilirsiniz. Pandemi sürecinde bu işlemler biraz geç sürmektedir ama mutlaka çözüme kavuşturulmaktadır.

Hukuki olarak ne yapabilirim ?

Hesabınızın çalındığına dair ve hesabınızdaki özel bilgilerin ifşa edildiğine dair Savcılığa başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Şikayet sürecinde ayrıca BTK İle iletişime geçerek mevcut içerikleri Erişim Engeli Kararı aldırabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir Avukata danışmanız sizi kesin sonuca ulaşmanızda yardımları olabilir.

İlginizi çekebilecek yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir